En Sant Joan d’Alacant es celebra el Dissabte “Ramblero” coincidint amb el calendari nacional. En l’Avinguda Jaume I, s’instal·len des de primera hora de la vesprada Jocs Infantils i tallers per al gaudiment dels més xicotets, també s’amenitza la vetlada amb animació, grups musicals i balls, que encoratgen el públic assistent, trobada que dóna cabuda a totes les edats, des dels més menuts, joves i adults. L’ajuntament, en col·laboració amb les Associacions Festeres del municipi, organitza el “Concurso de Disfraces” i posterior berenar als participants. Es col·loca una passarel·la on tots els assistents que ho desitgen i que acudeixen disfressats, poden desfilar i participar del concurs, premiant a aquelles disfresses més originals o divertits en funció de diverses categories diferents.

carnavalesDes del 2015, en el matí del dissabte carnestoltes, se celebra el Mardi Grass. Es tracta d’una desfilada pels carrers del centre del municipi, amenitzat amb música en directe i balls a l’estil New Orleans. Este finalitza en la Plaça de L’Ordana on es reuneix tota la gent per a gaudir de la música en directe.

Es tracta d’una de les festes més populars no sols en Sant Joan d’Alacant sinó en tota la província d’Alacant. Esta festivitat es dóna cita any rere any omplint de fantasia i alegria els carrers del nostre municipi amb música, activitats i moltes disfresses. Des de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant tractem de potenciar, cuidar i desenrotllar dia a dia este ric patrimoni immaterial perquè futures generacions puguen continuar celebrant i gaudint esta festivitat.

Sabies qué…?

Esta festivitat es documenta des de l’Edat Mitjana i ha anat adaptant-se a les diferents èpoques, règims i situacions socioeconòmiques de cada regió des dels seus orígens fins a la celebració en la seua forma actual. Suposa una suma de diferents festes paganes associades a les celebracions cristianes, en este cas la Quaresma, perquè té lloc immediatament abans de la quaresma cristiana pel que la data de la seua celebració pot variar entre febrer i març.

La festa del carnestoltes combina elements com a disfresses, desfilades i festes a l’aire lliure sent un període en què es relaxen les normes i hi ha una major permissivitat i inclús un cert descontrol.

A Espanya, és una festivitat amb una rica personalitat que ha quedat arreplega en la literatura espanyola i altres arts localitzades en els diferents municipis del territori nacional. Amb una història i plantejament més recents són coneguts amb rang internacional els models gaditans i “tinerfeños” els que gaudeixen de la categoria de Festa d’Interès Turístic Internacional. En quasi tots els models de festa carnavalesca espanyola, tenen especial tradició el Dijous Llarder, denominat Dijous de Gras en terres alacantines, i el Dimecres de Cendra (celebrat 46 dies abans de Pasqua de Resurrecció) .