La Biblioteca Municipal de Sant Joan d’Alacant ha tingut diverses seus fins a la seua ubicació definitiva en l’actual edifici del Centre Cultural. Va nàixer al començament de la dècada dels setanta, quan es va proposar situar-la en els baixos de l’ajuntament, però finalment el projecte es va posposar.

Després de deu llargs anys d’espera, els fons de la Biblioteca es van instal·lar en un petit edifici al carrer del Mercat, edifici que també acollia les associacions culturals. Va començar a funcionar en aquell edifici de «la Cultural» cap al 1980, de la mà del nostre primer bibliotecari, Maximiliano Pastor. Però cinc anys més tard es va decidir enderrocar l’edifici i tornar a traslladar tot el mobiliari i la col·lecció documental a un local provisional del carrer 6 de Desembre. Allí van dormir en l’oblit durant quatre o cinc anys.

El 1989, a través d’un conveni amb la CAM, l’ajuntament va resituar la biblioteca de manera provisional en un cèntric local fins que es construïra el nou edifici de la Casa de Cultura, un projecte ja s’estava abordant. El 9 d’Octubre del 1993 es va inaugurar amb moltes expectatives la nova Casa de Cultura al carrer la Mar. En les seues instal·lacions es tenia projectada la nova biblioteca, però la realitat és que no satisfeia l’ingent volum de llibres requerit i la quantitat de públic que havia d’acollir.

Finalment, el 27 de març de 2011, gràcies al pla d’ajuda del govern, s’inaugurava la Biblioteca de Sant Joan d’Alacant en el nou edifici denominat Centre Cultural Municipal, a l’avinguda Rambla de la Llibertat, on compartia espai amb l’Arxiu Municipal.

La Biblioteca Pública de Sant Joan d’Alacant està integrada en la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana.

Serveis

La Biblioteca Municipal de Sant Joan d’Alacant, dependent de l’ajuntament, és un servei públic d’accés lliure i gratuït, llevat del préstec interbibliotecari, que pot generar algun cost per a l’usuari.

Consulta en la sala: aquí trobaràs un lloc tranquil i lluminós per a poder buscar, descobrir, navegar i llegir.

Informació i referència: amb aquest servei ens ocupem de manera personalitzada de les teues necessitats d’informació. Aquest servei atén consultes d’informació general (funcionament de la biblioteca, organització de fons, ús de catàleg automatitzat) i de caràcter específic (consultes bibliogràfiques, obtenció de documents, informació pràctica de caràcter variat, documentació legislativa, etc.).

Préstec de documents: amb aquest servei pots endur-te a casa documents de la biblioteca durant un temps determinat, sempre que disposes del carnet de lector.

Préstec de llibres electrònics a través d’e-Biblio: e-Biblio Comunitat Valenciana és un servei de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana que fa possible la lectura de llibres electrònics a través d’Internet. E-Biblio posa a la disposició de la ciutadania una plataforma tecnològica que permet accedir al catàleg i endur-se en préstec les principals novetats editorials en format digital per a poder-les llegir en diferents dispositius: tauletes, telèfons intel·ligents, ordinadors personals o lectors de llibres electrònics.

Biblioteca

Préstec d’e-readers o lectors de llibres electrònics: d’acord amb el nostre objectiu d’oferir als ciutadans la possibilitat d’accedir a la informació i al coneixement en tots els suports que les noves tecnologies posen a l’abast, la Biblioteca de Sant Joan d’Alacant engega el seu servei e-reader, que permet a totes les persones amb carnet d’adult de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana endur-se en préstec un dispositiu lector de llibres electrònics.

Préstec interbibliotecari: podràs obtenir d’una altra biblioteca qualsevol tipus de document que no estiga disponible en el nostre fons.

Préstec col·lectiu: la biblioteca ofereix a entitats públiques, associacions o col·lectius ciutadans beneficiar-se d’un préstec especial de lots de documents per una durada màxima de trenta dies prorrogables una volta.

Servei d’Internet i ofimàtica: podràs navegar per la xarxa i utilitzar els programes d’ofimàtica de manera totalment gratuïta. Per a fer-ho disposes de cinc ordinadors en la primera planta i un en la planta baixa, i connexió wifi en totes les dependències de la biblioteca.

Formació d’usuaris: la formació d’usuaris ens permet ensenyar als nostres usuaris eines per a conèixer i saber utilitzar la biblioteca, els seus serveis i els seus recursos de cerca documental.

Activitats culturals i d’animació a la lectura: des de la biblioteca intentem organitzar activitats que tinguen com a objectiu fer conèixer la biblioteca i fomentar-ne l’ús com a centre públic d’accés a la informació i la cultura: visites escolars, L’Hora del Conte, tallers, etc.

Pregunteu: les biblioteques responen: el sistema «Pregunteu, les biblioteques responen» és un servei d’informació públic en línia, gestionat i atès de manera cooperativa per biblioteques provincials i municipals de les diferents comunitats autònomes.

BibliotecaSabies que…?

El 2015 ens van visitar 54.787 persones.

En la biblioteca disposem de sis ordinadors d’ús públic i gratuït.

La biblioteca és també un laboratori.

En la biblioteca compartim experiències a través del projecte «Què saps?».

A voltes ens visiten gossos ensinistrats per a llegir amb nosaltres.

En la zona infantil i juvenil els xiquets i xiquetes es poden disfressar, pintar i fer manualitats.

Et pots endur en préstec un lector de llibres electrònics.

Com a curiositat, oferim un taller de bricolatge.