En la vessant nord-est observem la serra Gelada, el Puigcampana, la serra d’Aitana o el Cabeçó d’Or. Si girem la mirada cap a la vessant sud contemplarem la serra Grossa o el tossal del Benacantil. El castell de Santa Bàrbara, el monestir de la Santa Faç o la casa del Comte són també visibles des d’aquest paratge.

El parc està condicionat com a àrea recreativa. Disposa de berenadors per a fer pícnic i contemplar les vistes. A causa de l’orografia, gran part del paratge no és accessible a persones amb mobilitat reduïda. La vegetació hi és arbustiva, i a l’extrem sud s’alça una pinada.

El tossal està coronat per l’ermita del Calvari, una construcció del segle XVIII amb planta de creu grega coberta per una petita cúpula. El conjunt era el final d’un viacrucis que culminava aquí, i hi havia diversos cassetons amb plafons ceràmics que recordaven les escenes del calvari. Des de sempre, el paratge va ser un lloc de visita dels habitants del poble, que venien a passar-hi el dia de descans, sobretot durant la Pasqua. També era l’escenari d’enfrontament infantils, on els xiquets de Sant Joan feien pedrega contra els xiquets de Mutxamel.

A més, el lloc disposa de dos antics aljubs, un semienterrat en la vessant de la muntanya, construït en pedra amb volta semicircular, i un altre situat dins del cementeri municipal, igualment de pedra però arrebossat. El cementeri també és un lloc d’interès: va ser inaugurat el 1883 i a l’interior trobem valuosos panteons del segle XIX pertanyents a les classes altes de Sant Joan i de l’horta. La visita a la necròpoli està permesa, però s’espera dels visitants que respecten la memòria dels difunts, per això està expressament prohibit fer fotografies.

A poc metres de l’accés al turó hi ha l’ermita de Santa Anna, que data del segle XVI, una construcció singular amb façana feta amb carreus, situada al costat d’una bassa de reg. L’ermita està molt pròxima a la casa i torre de Salafranca, també del segle XVI. Aquesta torre està declarada Bé d’Interès Cultural, ja que pertany al conjunt de torres de l’horta que constituïa el sistema defensiu en època baix medieval i moderna per a protegir el Camp d’Alacant de les incursions barbaresques.

El tossal del Calvari és un lloc fascinant per a gaudir de la calma i, alhora, permet conèixer una part important de la nostra història, ja que hi apareixen els elements més característics del nostre paisatge, l’horta i les seues infraestructures de reg, les torres de defensa i cases de camp, juntament amb els edificis religiosos, tot això en un entorn forestal que ofereix unes vistes excepcionals de les comarques d’Alacant.

Per a conèixer més sobre aquest paisatge i la població de Sant Joan d’Alacant pots continuar pel camí del Serení –corresponent al carrer del Pintor Sorolla–, que enllaça amb l’antic camí de Lloixa.