Se celebren a Benimagrell entorn de la festa del patró, sant Roc. Són organitzades per la Comissió de Festes de Benimagrell en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Joan. La festa coincideix habitualment amb el final de la setmana posterior a Sant Roc, diada que s’escau el 16 d’agost, i durant tot el cap de setmana se succeeixen les activitats festives de gran tradició popular.

san-roqueEn l’actualitat, els actes comencen la nit del dijous amb el pregó anunciador pronunciat habitualment per alguna persona vinculada a Benimagrell, Sant Joan d’Alacant o la seua Horta. Seguidament es disparen els focs que anuncien la festa i es fa un correfoc pel carrer de Benimagrell. La vesprada del divendres està dedicada als més menuts, amb activitats i jocs organitzats per la mateixa Comissió de Festes de Sant Roc, i a la nit té lloc la Desfilada de Disfresses acompanyades per la banda de la Societat Musical La Pau, en la qual veïns i visitants disfressats de temàtiques variades recorren Benimagrell. A continuació se celebra la Festa de l’Espuma. El dissabte comença amb la celebració del concurs de paelles, en què associacions festeres i culturals del municipi comparteixen una jornada de convivència i assaboreixen el plat típic. A la nit, la plaça de Benimagrell s’inunda de veïns i visitants per a passar una estona divertida amb la «Revista còmica musical», que any rere any es programa amb gran afluència de públic. En acabar, la disco mòbil i la festa continua.

La celebració del diumenge arranca amb la despertà, que anuncia el dia gran de la festa. La missa solemne a l’ermita, cantada per l’Orfeó de Sant Joan, ocupa el centre del matí, i posteriorment se celebra l’ofrena, un acte colorista i festiu que recorre el carrer principal de Benimagrell i acaba en la històrica ermita. Per a concloure els actes matinals se serveix un dinar popular per als assistents. A la vesprada té lloc la processó amb les imatges de la Mare de Déu del Carme i sant Roc, una desfilada religiosa en què participen entitats festeres i culturals de Sant Joan i molts veïns. Tan bon punt acaba la processó es dispara un castell de focs artificials que posa punt final a les celebracions.

Sabies que…?

Isidro Buades Ripoll va publicar un llibre sobre els pregons de les festes de Benimagrell, en què aplega tots els pronunciats entre 1992 i 2002.

Durant molts anys es va celebrar el certamen de bandes de cornetes i tambors de Benimagrell coincidint amb les festes, que comptava amb la participació especial de la tradicional Banda de Cornetes i Tambors de Benimagrell, actualment desapareguda.

Sant Roc era un dels sants més venerats en el món catòlic durant el segle XV. Nascut a Montpeller, va dedicar la seua vida al pelegrinatge. Des de la seua mort se l’ha invocat contra la pesta, igual que sant Sebastià, i també contra la fil·loxera, la terrible malaltia que afecta les vinyes; per tant, va arribar a tenir una gran veneració en l’edat moderna, sobretot en ambients rurals com l’Horta d’Alacant. Se’l representa com a pelegrí, juntament amb un gos que l’acompanya i li llepa les ferides.