La festa de Halloween és prou recent a les nostres terres, però se sincretitza amb la tradició cristiana de Tots Sants i els Fidels Difunts. Com gran part de les nostres celebracions, l’origen d’aquesta festivitat és pagà i va ser cristianitzada cap a l’any 1000.

Aquesta celebració presenta un cert paral·lelisme amb el Samhain cèltic, que era el començament de l’any per a aquesta cultura en què s’invocava el record i la presència dels esperits dels difunts. Els romans també tenien una festa en aquesta data: celebraven Pomona, la deessa dels arbres fruiters. En el món anglosaxó es difondria la tradició d’All Hallow Even (‘vespra de Tots Sants’), que seria importada a Amèrica del Nord, d’on ens ha arribat principalment.

En aquesta festa, la carabassa adquireix una gran importància i representa la llegenda irlandesa d’un personatge malvat, Jack, que va rebre la llanterna del dimoni per a poder-se guiar pel més enllà, ja que no havia pogut anar ni al cel ni a l’infern. Un altre costum associat a Halloween i amb un clar regust infantil era que els xiquets anaren per les cases disfressats a demanar dolços o regals a veïns entonant el conegut “trick or treat” o “paga o plora”, és a dir, xantatge o represàlia.

En la celebració podem distingir dues parts: la part festiva i laica del Halloween la vesprada del dia 31 d’octubre, i la part més religiosa de la festa tradicional cristiana, els dies 1 i 2 de novembre.

Fiestas

La festa de Halloween se celebra des de fa uns quants anys a Sant Joan d’Alacant. A la vesprada tenen lloc activitats per a xiquets, els quals hi acudeixen disfressats i poden gaudir amb el berenar, espectacle de titelles, tallers i inflables. També tenen lloc altres activitats per a joves i adults, com curtmetratges de por i balls terrorífics. A la nit continua la festa amb activitats en què els assistents disfressats de personatges terrorífics participen en actes programats com la «carrera zombi» que atrau un nombrós públic que gaudeix d’aquesta terrorífica i, alhora, divertida nit.

La part religiosa de la festa cristiana comença el dia 1 amb la visita habitual al cementeri municipal, on familiars i amics van a col·locar flors o ciris als seus ésser estimats o compartir records i vivències. A la vesprada té lloc una missa en el cementeri que comença amb la vespra del Dia de Difunts i acaba amb els primers «tocs a mort» fins a la nit. L’endemà és el dia típic d’anar a l’església a les misses en record dels difunts, a les quals acudeixen moltes més persones que de costum per respecte, record, o fins i tot per por a suposades represàlies dels seus familiars morts si no es recorden d’ells.