Els Jardins de la Concepció i Mançaneta són un d’aquells llocs en què el temps sembla haver-se aturat. Passejar per les seues sendes ens permet acostar-nos a una finestra des de la qual podem observar un temps passat, en el qual aristòcrates i classes altes s’assentaven en els camps d’Alacant buscant la pau i la calma, lluny del renou de la capital. El parc està format per dues estructures ben diferenciades. Una al nord de l’assagador de Sant Joan, que es corresponia originàriament amb els jardins de La Concepció, i l’altra, situada al sud de l’assagador, que pertanyia als jardins de la finca Mançaneta.

 

Els Jardins de la Concepció es caracteritzen per una sèrie de parterres poligonals originals als quals se n’han afegit de nous i que envolten les pinades, les oliveres i els xiprers, juntament amb algun exemplar d’eucaliptus i de castanyer bord.

En el límit d’aquest sector, davant de la finca Mançaneta i al carrer d’Hernán Cortés, trobem un exemplar de Ficus macrophylla de més d’un segle d’antiguitat. Aquesta varietat és originària de la costa est d’Austràlia, el seu nom comú és figuera de la badia Moreton. Es caracteritza pel tronc massís i prominents contraforts a la base. Aquesta espècie deixa caure les arrels des de les branques, de manera que genera un tronc suplementari que contribueix a sostenir el pesat brancatge. És de fulla perenne i arriba a tenir una alçada de seixanta metres.

Els jardins de Mançaneta estan compostos per parterres de diferents mides, i hi destaquen nombrosos exemplars d’arbres centenaris, alguns dels quals protegits, com els dos Ficus elastica d’una alçada impressionant i el drago, a banda de iuques i margallons. Els Ficus elastica o ficus de cautxú són una espècie de fulla perenne que procedeix del nord-est de l’Índia i del sud d’Indonèsia. Es caracteritzen per un tronc massís que pot arribar als dos metres de diàmetre, i una altura de trenta a quaranta metres. Igual que els Ficus macrophylla, desenvolupa arrels que ajuden a sostenir les pesades branques, fortament horitzontals. També val la pena esmentar el drago, d’una alçada espectacular. Els dragos pertanyen al gènere Dracaena. Són una espècie subtropical molt comuna a les illes Canàries i a l’oest del Marroc. Es tracta d’una espècie de creixement lent, caracteritzada per una tija llisa que es va fent rugosa a mesura que envelleix. És l’única planta del món amb la saba de color vermell. Està coronada per una densa copa en forma de paraigua, amb fulles gruixudes, i pot créixer fins als dotze metres o més.

A banda de la important vegetació del parc, destaquen els bancs massissos i jardineres fetes amb rajoles de l’època vuitcentista. Antigament hi havia una font de granotes verdes i els bancs de la finca La Concepció, que avui s’han resituat en els jardins de la veïna finca El Rellonge.

Recentment s’ha construït el Centre Municipal de Persones Grans Salvador Gosálbez Alberola en el carrer de San Miguel de Tarazona, i molt prop hi ha un hort urbà gestionat per l’ajuntament.

Els Jardins de la Concepció i Mançaneta són en un punt de trobada intergeneracional, molts joves hi passen la vesprada, alguns relaxadament, mentre que altres practiquen exercicis gimnàstics a l’aire lliure, davant la mirada de persones grans que vénen a distraure’s en les seues vesprades lliures i contemplar les postes de sol en un dels llocs més fascinants de Sant Joan d’Alacant.