La pilota a Sant Joan

Recordem com a antics pilotaires Ximo Miralles, Vicente, Paco Navarro, Pepe del bar Sant Roc, Jaime Olcina, Julianet, Paquito l’Abuela o Vicente Caturla, aficionats que cada vesprada deixaven la seua faena i es posaven el guant per a llançar la pilota pels nostres carrers, carrers com el del Carme, la Mar i fins i tot Santa Faç. Amb ells es va aconseguir legalitzar el Club de Pilota Benimagrell, que va entrar en la competició i va consolidar tot el que avui dia altres jugadors defensen, perquè aquest esport continue portant el nom de la nostra localitat per diferents llocs.

pilota valencianaAquesta entitat esportiva va ser registrada oficialment com a club esportiu fa trenta-dos anys. Però ja fa més de cinquanta-cinc anys que se’n fan competicions a la nostra localitat. La primera lliga oficial disputada pel club va ser la Lliga Autonòmica de Llargues i Palma Trofeu Diputació d’Alacant, en la tercera categoria, en què es van enfrontar a altres localitats com Agost, Mutxamel, Sant Fulgenci o Tibi, entre moltes altres.

Amb el pas dels anys, noves generacions de pilotaris s’han format i han competit amb aquest club, entre els quals destaquen: Jaime, Pedro i José Olcina, Paco Terol, Felo Caturla o José Sala. Tot això va fer que en poc temps, el Club de Pilota Benimagrell pujara de categoria. Els primers triomfs va ser el campionat en tercera categoria i ascens a segona. Va obtenir quatre campionats en segona en les modalitats de Llargues i Palma. Amb la incorporació de Daniel Sansano, servei de Sant Fulgenci, l’equip va pujar a la primera categoria, fent història en el club.

Tot això ha obert el camí a joves promeses d’aquest esport, les quals es formen dia a dia en l’Escola de Pilota, entitat que rep el suport de governants i institucions locals, amb una menció especial a Paco i Edmundo Seva. Aproximadament vint-i-dos alumnes s’hi van integrar el primer any, i actualment els xicotets i les xicotetes pilotaires competeixen en els Jocs Esportius de la Comunitat Valenciana.

Gran quantitat de santjoaners han col·laborat d’una manera o d’una altra perquè aquest club continue creixent i puga prosseguir la seua tasca de formar grans jugadors.

Entre les competicions que tenen lloc a la Comunitat Valenciana, cal destacar la Lliga Autonòmica de Llargues i Palma Trofeu Diputació d’Alacant, en la qual el nostre equip de primera de Llargues va aconseguir quedar en segon lloc. Gràcies a aquest èxit, el club va poder participar en la Coupe des Champions, la competició més important a escala internacional de clubs, en la qual participen els equips campions belgues, holandesos, italians, francesos, bascos i valencians. Per al nostre equip va ser tot un honor poder representar Sant Joan d’Alacant en aquesta competició, ja que mai abans en la història del Club de Pilota de Benimagrell havia succeït, i a més, l’equip va quedar subcampió en l’edició celebrada a Alfara del Patriarca, a la comarca de l’Horta Nord, el 2014. A tot això cal afegir un campionat de segona de palma i cinc subcampionats més en primera categoria de llargues i perxa els últims cinc anys.

pilota valencianaCada any, el 9 d’Octubre se celebra el Memorial Jaime Olcina, en què els jugadors més destacats del moment acudeixen a participar. Jaime va ser un gran impulsor de la pilota a Benimagrell, i a més, té dedicat un monument en el parc d’aquest barri.

pilota valenciana