Parlar de Sant Joan d’Alacant és parlar de les seues festes. Llevat del mes de novembre, durant tots els mesos de l’any se celebra alguna festa. Moltes de les nostres representacions populars són d’origen medieval. Els últims anys, festivitats com les romeries o les agrupacions les bandes de música s’han revitalitzat reforçant així els nostres senyals d’identitat. El caràcter santjoaner també s’ha forjat amb música, balls, cants, rogacions, gastronomia o la Setmana Santa. Tot aquest ric patrimoni immaterial s’està convertint en un atractiu motor de dinamització de l’activitat turística del municipi.

llistat d’associacions festeres

PROGRAMACIÓ ACTES FESTIUS SANT JOAN D’ALACANT

La Societat Musical La Pau es troba entre les entitats musicals amb més bagatge de la Comunitat Valenciana, i la seua tasca no ha sigut només la de portar la música als cors dels santjoaners, sinó també la d’educar ensenyant a tocar un instrument. La mostra que Sant Joan té una bona tradició musical és la banda, que des que es va fundar l’any 1871 sempre ha format part de la seua història. Sobreïxen dos grans projectes educatius al si de l’entitat: l’Escola Elemental Mestre Climent i el centre professional autoritzat de música Vila de Sant Joan.

Orquestra de Plectre i Pua de Sant Joan

Orfeó de Sant Joan

Parlar de pilota és parlar de tradició, parlar d’esport i parlar de cultura, i a Sant Joan d’Alacant, aquest conjunt d’elements els manté a la perfecció el Club de Pilota Benimagrell. Tots els membres del club mantenen viu aquest esport i transmeten la nostra cultura a familiars i veïns, però no solament als del barri de Benimagrell, sinó també a diferents regions d’Europa. Si repassem la nostra història veurem com la pilota valenciana ha estat des de sempre molt lligada al nostre poble a través de persones molt lluitadores.

Escoles Esportives

Cesta de almendras

La gastronomia típica de Sant Joan d’Alacant està basada en els productes de la terra, l’Horta d’Alacant. Durant el segle XVIII, l’explotació agrícola estarà enfocada principalment a la producció de vi, el fondellol, que era, sens dubte, la principal collita de la comarca de l’Alacantí. En la cuina tradicional, l’arròs és el protagonista en la immensa majoria del plats, entre els quals destaca l’arròs a l’alacantina, l’arròs amb ceba, i entre els plats de verdures, l’olleta. El putxero amb tarongetes continua sent el plat de les grans celebracions.

RECEPTES I PLATS TÍPICS

Durant els segles XVIII i XIX, l’oligarquia alacantina estava formada per nobles, militars i eclesiàstics. En aquella època, les formes de passar el temps lliure començaven a constituir un signe de distinció social. Aquesta evolució va fer que les famílies acomodades de la incipient burgesia buscaren un reconeixement que els equiparara a l’estatus de la noblesa tradicional. Per aquest motiu, les classes altes adquiriran les millors finques de l’Horta d’Alacant per a significar el seu poder i riquesa davant la societat de l’època.