A l’extrem occidental de Sant Joan d’Alacant es troba el tossal del Calvari, un dels enclavaments més singulars del municipi. Aquest promontori elevat sobre la depressió litoral constitueix un extraordinari mirador des del qual es domina el Camp d´Alacant. Des dels seus cent un metres d’altura sobre el nivell del mar es poden contemplar algunes de les fites geogràfiques més importants de les nostres comarques. El parc està condicionat com a àrea recreativa. Disposa de berenadors per a fer pícnic i contemplar les vistes. La vegetació del paratge és arbustiva i a l’extrem sud s’alça una pinada.

Plànol turístic Sant Joan d’Alacant

El Parc Forestal de La Coix, situat a l’oest del terme municipal és una zona composta de diferents terrasses d’antics cultius que alberguen en l’actualitat un bosc mediterrani. La seua àrea recreativa compta amb taules, aigua, ombra, punt de reciclatge i un mirador.

 Aquesta part del riu, com el seu propi nom indica, es troba parcialment seca la major part de l’any, constituint un bon exemple del que es denomina riu-rambla. Gràcies a l’aportació continuada dels excedents d’aigua de la depuradora, actualment es manté un cabal mínim d’aigua tot l’any.

Arbres singulars

arboles

La salvaguarda del paisatge passa per la protecció del patrimoni natural i cultural del territori, amb mesures que ajuden a preservar les manifestacions identitàries de la població. L’arbre és sens dubte un símbol cultural i d’unió entre l’home i la natura, i sovint en els municipis solem trobar exemplars centenaris de gran significació pel seu elevat valor històric, cultural i social. Per a conscienciar la població de Sant Joan d’Alacant s’ha creat el Catàleg d’arbres i arbustos singulars, amb la voluntat de pal·liar les agressions que pot patir aquest patrimoni viu.

Aquest meravellós parc està situat en l’assagador de Sant Joan, en el tram corresponent al carrer d’Hernán Cortés. Originàriament els jardins formaven part de les finques La Concepció i Mançaneta, dues boniques construccions del segle XVIII que van ser concebudes com a cases típiques de l’Horta d’Alacant, i que en el segle XIX es van transformar en residències burgeses. Es tracta de l’enclavament més pintoresc de Sant Joan, gràcies a l’espectacularitat dels exemplars arboris monumentals, juntament amb l’encant de les edificacions.

Plànol turístic Sant Joan d’Alacant

L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, a través de la sensibilització ambiental, lluita per la pervivència dels ocells comuns, amb una atenció especial a l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), ja que aquests ocells consumeixen fins a mil insectes diaris, reportant un benefici interessantíssim a l’agricultura, com és frenar les plagues en els cultius. A més de la pràctica proteccionista d’espècies amenaçades es persegueix mantenir les unitats biològiques presents a la nostra zona, perquè de la biodiversitat depèn la qualitat de vida de la població en què la convivència d’aquestes espècies amb la societat siga una realitat.