Caminar ens permet observar, gaudir del que veiem, imaginar i somiar. Sant Joan d’Alacant, cruïlla de camins des del segle XIII, ofereix al visitant un gran nombre de camins històrics per l’horta que ens acosten a aquest mític paisatge natural i cultural, i ens mostren el patrimoni rural i urbà dels segles XVI al XIX. No hi ha millor manera de descobrir el que som que recórrer caminant els llocs que ens envolten. Us proposem una sèrie de passejades per Sant Joan d’Alacant per a gaudir dels nostres paratges.

Ruta 1. Torres de l'horta

Les torres de l’horta van ser construïdes entre els segles XVI i XVII en la pròspera Horta d’Alacant. Des de les torres s’alertava els habitants de la comarca quan es produïen atacs de la pirateria barbaresca, molt freqüents a mitjan segle XV i durant tot el segle XVI i XVII. L’enginyós sistema defensiu constituïa una muralla invisible que es comunicava amb les torres de guaita de la costa.

A Sant Joan hi ha actualment quatre torres: Ansaldo, La Cadena, Salafranca i Bonança. A més, Alacant en té dinou, i Mutxamel tres més. A pesar d’estar declarades Bé d’Interès Cultural, el seu estat de conservació és molt desigual, n’hi ha que estan ben restaurades i n’hi ha que estan en un avançat estat de deterioració. La majoria són de propietat particular, però unes quantes pertanyen a administracions locals o estan integrades dins d’esglésies, com la torre de Santa Faç o la torre de l’església de Mutxamel. Avui dia no es pot visitar l’interior de cap torre si no es té algun tipus de permís.

Es tracta d’una ruta molt extensa, d’uns vint-i-quatre quilòmetres i mig, de manera que és aconsellable fer el recorregut amb bicicleta, encara que si es disposa de prou temps també es pot fer caminant entre sis i vuit hores, o completar-la per etapes. De moment no està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, raó per la qual els visitants han de tenir precaució i respectar les normes de circulació. El recorregut es fa per terreny urbà i interurbà, travessant pistes forestals i camins sense pavimentar; a més, pot ser que els ciclistes menys experimentats hagen de baixar de la bici i caminar durant breus trams. Evita les hores centrals del dia, no et descuides de portar aigua, provisions i vestimenta adequada. Una vegada estiga tot disposat, ja pots gaudir d’aquesta meravellosa experiència.

Ruta 2. Camí de Lloixa i assagador de la Coix

A través d’aquesta suau ruta recorreràs el camí de Lloixa, una via medieval que apareix esmentada en documents antics ja l’any 1300. Durant l’itinerari podràs conèixer algunes fites de la geografia de Sant Joan, com les torres de Bonança i Salafranca, pertanyents al conjunt de les torres de l’horta. També trobaràs interessants exemples de la nostra arquitectura religiosa, com l’ermita de Santa Anna, la del Calvari i el mític convent de la Santa Faç. Des del tossal del Calvari i l’assagador de la Coix observaràs alguns dels punts més representatius de l’orografia alacantina.

Es tracta d’un itinerari curt, d’uns tres quilòmetres, ideal per a fer-lo caminant. Cal tenir en compte que el recorregut es fa travessant tossals i camins tradicionals. Alguns carrers no tenen voreres i comparteixen carril amb els vehicles. Encara que el trànsit sol ser poc intens, convé estar atent als cotxes. Evita les hores centrals del dia, no et descuides de portar aigua, provisions i vestimenta adequada. És una ruta ideal per a un públic familiar. Bona passejada!

Ruta 3. Camins de Sant Joan

Travessant Sant Joan d’Alacant trobem camins mítics com el de la Princesa, l’assagador de Sant Joan, Palmeretes, el Campet, l’assagador de Benimagrell, el camí de Lloixa i el camí del Serení. Aquest itinerari enllaça tots aquests camins tradicionals.

Durant el recorregut podreu conèixer algunes de les vil·les més importants de Sant Joan, com La Princesa, El de Belon (de Fora, d’Enmig i de Dins), la finca El d’Abril, la finca Caputxo, Natzaret o la finca El de Comte, entre altres. Al vostre pas també podreu contemplar sis torres pertanyents al conjunt de les torres de l’horta, declarades Bé d’Interès Cultural. Es tracta de la torre La Cadena, torre Soto, torre de la Santa Faç, torre Bonança, torre Salafranca i la torre Ansaldo. L’arquitectura religiosa també està present, i trobarem l’ermita de Sant Roc, el monestir de la Santa Faç, les restes de l’ermita de vil·la Flora i l’ermita de Santa Anna.

El paisatge acompanya bona part de la ruta. En l’assagador de Benimagrell podreu contemplar un dels pocs espais agraris que encara es mantenen en actiu dins del municipi, i des del tossal del Calvari podreu contemplar una espectacular panoràmica de la conurbació d’Alacant i de la costa.

Es tracta d’una ruta de dotze quilòmetres, que es pot fer caminant o amb bicicleta. No està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, de manera que els visitants han de tenir precaució i respectar les normes de circulació, sobretot en els trams en què cotxes, vianants i ciclistes comparteixen la mateixa via. Evita les hores centrals del dia, no et descuides de portar aigua, provisions i vestimenta adequada. Animeu-vos a conèixer un poc d’història d’aquest meravellós territori mentre feu una de les activitats més saludables i inspiradores que hi ha, passejar.

Ruta 4. Passeja per Sant Joan

Us proposem un itinerari pel cor de Sant Joan d’Alacant. A través d’aquest recorregut visitareu els llocs més transcendentals de la història de la vila.

Gràcies al seu traçat gaudireu de fabuloses finques i casa de camp, com vil·la Ramona, Natzaret, finca Bona Vista o casa Prytz, El Jabalí, La Concepció, Mançaneta o la finca El Rellonge. L’arquitectura defensiva també està present, ja que el camí transcorre per tres torres de l’horta, declarades Bé d’Interès Cultural. Es tracta de torre Bonança, la torre de Salafranca i la torre de Santa Faç, integrada en el monestir del mateix nom. Com a exemples d’edificacions religioses, a més del temple esmentat , també podeu visitar unes quantes ermites com l’ermita de Sant Roc, la de la Mare de Déu de Loreto, la de Santa Anna, la del Calvari, o l’església de Sant Joan Baptista, l’edifici religiós més important de Sant Joan.

El trajecte connecta parcs i places emblemàtiques, el jardí municipal, la plaça de l’Ajuntament, el parc de Sant Lluís, els jardins de la Concepció i Mançaneta, el tossal del Calvari, els jardins de la finca El Rellonge, l’hort dels Gegants i la plaça de Josep Carreras. A més, passejant pel centre històric i la Rambla podreu gaudir de la nostra hostaleria i fabulós comerç.

Es tracta d’una ruta de deu quilòmetres que transcorren pel nucli urbà, ideal per a fer-la caminant. Descobreix el nostre poble i la seua meravellosa gent; t’esperem amb els braços oberts.

Ruta 5. Passeja per Sant Joan des de Mutxavista

Us proposem un itinerari pel cor de Sant Joan d’Alacant. A través d’aquest recorregut visitareu els llocs més transcendentals de la història de Sant Joan.

Antigament el Camí de l’Alqueria del Canonge comunicava Sant Joan d’Alacant amb la platja. Amb aquesta ruta que recupera els camins tradicionals d’aquest entorn deixareu arrere el mar i us endinsareu pel que van ser fèrtils camps de cultiu, des de l’enclavament de Quatre Camins, passant pel camí del Campet i el de Palmeretes, la Princesa o el camí del Serení, per a acabar entrant en el cor del nucli urbà de Sant Joan.

Durant el recorregut coneixereu la història d’importants vil·les com Palmeretes, La Princesa, el de Belon, el de Comte, La Concepció, Mançaneta, la finca El Rellongei la finca Pedro José, entre altres. El camí passa per davant de tres torres de l’horta pertanyents a l’edat moderna i declarades Bé d’Interès Cultural (BIC). Es tracta de la torre Bonança, torre Ansaldo i la torre de Salafranca. Com a exemples d’arquitectura religiosa trobarem l’ermita de la Mare de Déu del Roser o de Fabraquer, l’ermita de Santa Anna, les restes de l’ermita de vil·la Flora, l’ermita de Sant Roc, i l’església de Sant Joan Baptista, un dels monuments més representatius del nostre poble.

A més, podeu gaudir de l’aire lliure pels camins que circumden el centre històric de Benimagrell, i des del tossal del Calvari contemplareu les espectaculars vistes d’Alacant i la costa. Destaquen altres parcs com els Jardins de la Concepció i Mançaneta, o els de la finca Pedro José. A la rambla i al centre urbà us espera el nostre comerç i la nostra hostaleria. Els carrers del centre estan molt animats durant la major part de la jornada.

Es tracta d’una ruta circular de catorze quilòmetres, que es pot fer caminant o amb bicicleta. No està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, de manera que els visitants han de tenir precaució i respectar les normes de circulació, sobretot en els trams en què cotxes, vianants i ciclistes comparteixen la mateixa via. Eviteu les hores centrals del dia, no us descuideu de portar aigua, provisions i vestimenta adequada. Us recomanem fer una parada per a menjar en el poble i assaborir la nostra saborosa i variada gastronomia local, una oferta que trobareu en la nostra web, en Descobreix. Una vegada recuperades les forces, ja podreu emprendre el camí de retorn a la platja.

Ruta 6. El Campello i el camí real de la Vila Joiosa

Per a anar a Sant Joan pel Campello podeu triar diverses vies, però si aneu pel camí real de la Vila Joiosa gaudireu d’un pintoresc recorregut i coneixereu una infinitat de paratges amb una història de la qual probablement mai havíeu sentit parlar.

Des del cor del Campello podeu eixir del Centre Cultural Auditori, passejant cap a l’església de Santa Teresa. Acabareu baixant cap al riu Montnegre o riu Sec per un camí amb nombroses casetes. Mentre el creueu obtindreu curioses panoràmiques de la costa i de l’àrid corredor fluvial. Una vegada travessat el llit, passareu per una zona residencial abans d’arribar a la finca El de Marco. En els camps de Fabraquer trobareu joies com Mossèn Sáez o la  finca Caputxo, en un tram del recorregut que és una autèntica delícia. Després de passar una altra franja residencial, arribareu al nucli antic de Benimagrell, on destaquen vil·la Ramona i l’ermita de Sant Roc, però, sens dubte, l’element més popular de la pedania són els forns, on podreu tastar el famós pa de llenya, les coques de diversos gustos com la de bacallà i panses o la de fritanga, les pastes variades o els rotllets d’anís.

Després dels sis quilòmetres de recorregut, si teniu bones cames podeu fer la ruta Passeja per Sant Joan (10 km) o Camins de Sant Joan (12 km), en aquest cas, només recomanable per a persones acostumades a fer llargs recorreguts. També es pot recórrer amb bicicleta, però no està habilitat el carril bici en tot l’itinerari, de manera que haureu de tenir precaució i respectar les normes de circulació. Eviteu les hores centrals del dia, no us descuideu de portar aigua, provisions i vestimenta adequada.

Quan el camí us faça venir gana, podeu gaudir d’una gran varietat de bars i restaurants en el centre, on trobareu una atractiva oferta adaptada a totes les butxaques i paladars. Podeu veure l’àmplia selecció gastronòmica i obradors en la nostra web, en la secció Descobreix.