És una de les festes més celebrades pels valencians. Sant Antoni va ser un sant del segle III conegut per la seua vida ascètica en el desert d’Egipte, una vida que coneixem pel cronista Atanasi. La seua devoció va començar a Orient, però es va escampar fins a Occident, on se l’invocava com a protector de les faenes agrícoles i dels animals perquè, tal com s’explica, els cuidava i aquests l’obeïen, motiu pel qual se’l representa amb el bàcul, la vestimenta típica d’asceta, la creu de tau i, a més a més, amb un porquet o senglar als peus.

San Antoni del Porquet

A sant Antoni se’l coneixia també pel seu poder per a curar malalties com l’erisipela, per això es van construir nombrosos hospitals sota la seua advocació arreu d’Europa al llarg de l’edat mitjana.

A Sant Joan, un dels carrers del nucli antic, sorgit possiblement cap al segle XVIII, va ser dedicat a sant Antoni, sense que en sapiem exactament el motiu, però això reflecteix una especial devoció per ell. A l’entrada del carrer hi havia un arc, en el qual probablement hi devia haver una fornícula amb la imatge de sant Antoni. De fet, fins als anys noranta es podia veure una petita imatge del sant en la fornícula d’una casa que va ser enderrocada.

San Antoni del Porquet

El període de més auge i esplendor de la festa va ser el segle XIX, quan al carrer de Sant Antoni se celebrava la festa amb competicions de cavalls, balls típics, focs artificials, dinar de germanor i processó en honor del sant. Aquesta tradició, però, va desaparèixer en els anys vint del segle passat.

San Antoni del Porquet

Recentment ha sigut recuperada per iniciativa dels veïns del carrer Sant Antoni i l’associació cultural “Els Amuntegats” d’una manera senzilla i simpàtica. Durant tot el cap de setmana, se celebren activitats diverses, exposicions, trobada cultural, correfocs, pilota valenciana, música i balls tradicionals. Es realitza la benedicció d’animals a l’Església, el diumenge anterior o següent al 17 de gener, dia del sant. Tots els que ho desitgen poden acudir amb els seus animals i acabada la missa, són beneïts davant la mirada de la imatge de Sant Antonio.