Torre Salafranca

Transitant pel camí del Serení trobem la torre de Salafranca. Aquesta noble construcció, erigida en el segle XVI, formava part del sistema de torres que proporcionaven vigilància i salvaguarda als habitants d’aquest enclavament al final del Renaixement i durant tota l’edat moderna, època en la qual el Camp d’Alacant era atacat sovint per pirates. Com sol passar, la torre forma part d’un habitatge. Afortunadament la finca continua habitada, cosa que ha permès mantenir el conjunt en un bon estat de conservació.

Mostra més

Torre Bonança

Al costat del naixement del camí de Lloixa trobem aquesta noble construcció del segle XVI. Lloixa era un enclavament medieval que apareix esmentat en documents antics ja l’any 1300. Si la finca se situa en un enclavament mític, no menys llegendària és la família que l’habita, els Pasqual de Bonança, i d’aquí ve el nom de la torre, que encara conserva l’escut nobiliari de la família. Està declarada Bé d’Interès Cultural, juntament amb la resta de torres defensives de l’Horta.

Mostra més

Torre La Cadena

Construïda en el segle XVII, va ser residència dels comtes de Casa Rojas. És a l’avinguda de Pintor Pérez Gil, una via molt transitada, ja que connecta la xarxa viària amb el campus universitari de Sant Joan, l’Hospital Clínic, i els barris residencials de la platja. Però aquesta carretera es va construir en el primer lustre dels anys 2000. Fins a aquell moment, al sud de La Cadena només hi havia un vell camí envoltat d’horts que s’estenien fins a la veïna torre de Soto, habitada pels senyors de Soto Ameno.

Mostra més

Torre Ansaldo

En la partida de Fabraquer Nord, al costat de l’institut Luis García Berlanga, trobem les restes del que va ser la finca Ansaldo. Antigament un enclavament pròsper i fèrtil, avui immers en l’oblit. Al final del segle XV es va alçar la torre defensiva, una de les torres de l’horta més antigues que es conserven a Sant Joan. Posteriorment, en els segles XVI i XVII es van construir diferents edificacions residencials, agrícoles i religioses. La finca pertanyia a la cèlebre família Ansaldo, originària de Gènova, que s’estableix definitivament a Alacant a mitjan segle XVII.

Mostra més